Is het mogelijk om in het weekend voldoende slaap te krijgen?

We werken veel, live gretig en slapen kritisch, in de hoop te herstellen in het weekend. Is het echt mogelijk?

Tompytnot op het werk, huishoudelijke zaken, middernachtbijeenkomsten . Het eerste wat we in dergelijke situaties opofferen, is een droom. En we stellen onszelf gerust dat we voor rust altijd zaterdag en zondag hebben. Maar het herstellen van een droom is niet zo eenvoudig. Hoeveel te slapen om voldoende slaap te krijgen?

Het draait allemaal om genen

Er is weinig slaap en krijgt voldoende slaap – een droom voor degenen onder ons die altijd een extra uur per dag missen. Een voorbeeld van Napoleon, Leonardo Da Vinci, Nikolas Tesla en andere genieën, die slechts twee tot drie uur per dag uitgeven, geeft een misleidende hoop dat dit ook mogelijk is voor ons. En wat is de situatie in de realiteit? “De hoeveelheid slaap die ieder van ons individueel vereist is”, zegt somnoloog Mikhail Poluektov, “het is ingebed in onze genen. We kunnen alleen van hem afwijken in een of andere richting, maar in een gezonde toestand zullen we net zoveel slapen als ons lichaam vereist. Gemiddeld is de norm voor mensen 7-8 uur slaap per dag “. Met andere woorden, we kunnen onze eigen aard niet misleiden. Gebrek aan slaap voorbijgaat niet zonder een spoor. Nachtwake kan worden in nerveuze en fysieke uitputting. Om de slaap te herstellen, moet je je vrije tijd opofferen. Maar hier is het resultaat niet gegarandeerd.

Hoe effectief een herstellende slaap is?

Deze kwestie heeft zich recent bezorgd over specialisten van het Medical College of Pennsylvania University. Ze selecteerden vrijwilligers, voor wie ze eerder een extreem dicht schema hebben gemaakt voor een week, zodat er geen tijd was voor een volledige slaap. Aan het einde van de week wachtten de deelnemers twee dagen rust. In de loop van het experiment hebben wetenschappers de toestand van de deelnemers gemeten: het niveau van slaperigheid, aandachtsconcentratie, het gehalte aan interleukin in het bloed (het bepaalt de aanwezigheid van ontstekingsprocessen), evenals het niveau van cortisol (stress (stress (stress (stress hormoon)*.

Het bleek dat het gebrek aan slaap gedurende zes dagen leidde tot aanzienlijke schendingen in bijna alle indicatoren voor gezondheid en prestaties. Twee dagen van herstelslaap bracht enige verbetering, maar niet compleet.

 • Het niveau van slaperigheid overdag, dat werd waargenomen na 6 dagen slaapbeperking

  , keerde terug naar normaal.

 • Het niveau van interleukine, dat ook aanzienlijk toenam na 6 dagen slaapbeperking, nam af tot de gebruikelijke waarden.
 • Het niveau van cortisol is niet veranderd. Na twee nachten van herstelslaap viel het niveau van cortisol echter onder de waarden die vóór het experiment werden vastgelegd. Aangezien er een direct verband bestaat tussen het niveau van cortisol en de slaapduur, kan een dergelijk resultaat betekenen dat de deelnemers aan het experiment waarschijnlijk eerder een gebrek aan slaap hadden.
 • Het concentratieniveau is sterk afgenomen, maar, in tegenstelling tot andere indicatoren, bleef het na een herstellende slaap nog steeds laag.

Dus is het de moeite waard om te vertrouwen op het “weekendeffect”? Ik zal moeten toegeven dat het niet zal werken om de droom op deze manier volledig te herstellen. Hoogstwaarschijnlijk zult u zich beter voelen, maar uw sensorische systemen hebben meer tijd nodig om weer normaal te zijn. Een ander belangrijk punt dat u moet onthouden: hoe langer u uzelf ontkende in een volledige nachtvakantie, hoe minder de kans dat het effect van een herstelslaap volledig zal worden bewezen. Bovendien kunnen ernstige veranderingen in uw lichaam optreden. “Chronisch gebrek aan slaap (minder dan 5 uur per dag) schakelt het metabolisme uit,” merkt Mikhail Poluektov op. – Degenen die gemiddeld vijf uur of minder slapen, neemt het risico op obesitas en hypertensie toe. Dit betekent dat het lichaam voortijdig verslijt “.

Slaap veel? Slaap slim!

Dus als we de slaap willen herstellen ten koste van het weekend, is dit fruit. Maar hoogstwaarschijnlijk zullen we daarna niet op volle kracht kunnen werken. Bovendien bedreigt een constant gebrek aan uren slaap in de toekomst een verslechtering van de gezondheid. Maar wat te doen als het deze week was dat Avaril je betrapte en het zal mogelijk zijn om alleen in snatches te gaan liggen? Voor deze gevallen hebben Somnologen speciale aanbevelingen. Een van hen is om de tijd van in slaap te volgen. “Om uiterlijk de helft van de twaalfde naar bed te gaan. Middernacht – de piek van het hormoon van melatonine. Het speelt een grote rol bij het reguleren van de dagelijkse cycli en heeft een genezend effect, ”legt Mikhail -poluecten uit. Een slaap overdag kan een goede hulp zijn. Kleine sessies gedurende 15-20 minuten overdag geven onze hersenen de “reboot” die ervoor nodig is. Tijdens de slaap overdag is het werk van de hippocampus geactiveerd, wat verantwoordelijk is voor training en memorisatie. Belangrijke informatie wordt verplaatst naar het gebied van het langetermijngeheugen, de plasticiteit van neuronen neemt toe. Als gevolg hiervan neemt onze reactiesnelheid toe, we kunnen meer geconcentreerd denken, het is beter om ons te concentreren op belangrijke taken. Trouwens, in sommige landen is het recht op middagrust wettelijk vastgelegd in de wet. En onlangs verscheen een voorstel om dit artikel aan te vullen en onze arbeidscode zelfs op de website van Russische openbare initiatieven*. Waarom niet?

* American Journal of Physiology “Endocrinology and Metabolism”, 2013, Volume. 305.

** U kunt de details over het initiatief achterhalen en erop stemmen op de ROI -website.ru op aanvraag “voor een dag korte slaap op de werkplek”.

 • Werk of slaap?

Psychologieën nodigt uit

 • over het project
 • Gebruiksvoorwaarden
 • Adverteren op de website
 • Gebruiksvoorwaarden
 • Regels voor deelname aan wedstrijden

© 2006-2022 Netwerkeditie "Psychologie.RU – De officiële website van Psychologies Magazine (Psycholojis)", Shkulev Media Holding / Ooo “SHKULEV Media Holding”.

Certificaat van registratie van media EL Nr. FS77-82353, uitgegeven door de Federal Service voor toezicht op communicatie, informatietechnologieën en massacommunicatie (Roskomnadzor) 23.elf.2021.

Alle rechten voorbehouden. Elke reproductie van het sitemateriaal zonder de toestemming van het redactionele kantoor is verboden. 16+

Leave a Comment

Your email address will not be published.